Terug

Placemaking

De innovatieve voorloopfase

FabCityNature is de innovatieve voorloopfase van de gebiedsontwikkeling, ook wel placemaking genoemd: een experimentele plek die mogelijkheden biedt om een duurzame toekomst te onderzoeken en te testen. FabCityNature is aangesloten bij het internationale netwerk van FabCity Global, een wereldwijde beweging gericht op duurzaamheid en leefbaarheid van steden.

Zo grootschalig buitendijks bouwen is uniek. De experimentele omgeving die FabCityNature creëert, trekt ondernemers, creatievelingen, pioniers, kunstenaars en wetenschappers.

De Rauwe Duinen moet een toekomstbestendige, duurzame en klimaatpositieve locatie worden. FabCityNature nodigt innovatieve partijen uit om daar nu al over mee te denken. Lees hieronder wat er gaat gebeuren. 

Campus

Op de Campus krijgen bedrijven de ruimte om hun ideeën te kunnen testen. Bijvoorbeeld op het gebied van energie- en watervoorziening, duurzaam bouwen, afvalvermindering en -inzameling en nog veel meer. Innovatie die werkt zetten we in bij de definitieve ontwikkeling van het gebied.

Vloeibare waterstof als energiebron & zeewier als bioplastic

EcoCabins bijt het spits af en zal hier een nieuwe vorm van energievoorziening gaan testen op basis van vloeibare waterstof. In de Marina Seaport gaat in de zomer van 2019 een zeewierboerderij van start, die zeewier gaat leveren als grondstof voor non-foodproducten als bioplastic en zeep. Het zeewier heeft bovendien een filterende werking en zuivert dus het water in de haven. Een mooi voorbeeld van ondernemen voor de toekomst.

Kunstwerken Atelier van Lieshout

Van Atelier Van Lieshout zijn vier spraakmakende kunstwerken geplaatst: de Domestikator en de bijbehorende Refter, de duurzame Tribal Toilet Tower en de Bikinibar. De werken symboliseren het spanningsveld tussen mens en natuur en snijden thema’s aan als domesticatie en circulariteit. Ook de gebiedsontwikkeling roept vragen op die dit spanningsveld typeren: Hoe gaan we duurzaam wonen en werken in een wereld met binnen afzienbare tijd zeven miljard inwoners, een veranderd klimaat en stijgende zeespiegel? Hoe gaan we spaarzaam om met schaarse grondstoffen en ruimte?

De werken nodigen uit tot debat én bieden fysieke ruimte voor het noodzakelijke maatschappelijke gesprek over bouwen, wonen en werken in de toekomst. Het zijn ruimtes waar filmavonden, tentoonstellingen en bijeenkomsten plaatsvinden. Dat past bij de experimentele manier waarop wordt nagedacht over de ontwikkeling van deze uitzonderlijke plek.

Campsite: overnachten in de Rauwe Duinen

Vanaf medio 2019 worden de eerste tiny houses geplaatst aan het Kennemermeer, tussen de Teamtower van PBN en de duinen. Je kunt hier overnachten. Dat kan trouwens ook in de Soap Factory, een van de kunstwerken van Atelier van Lieshout.

Vergroening

Op verschillende plekken in het gebied zullen we experimenteren met vergroening. Wij zijn gestart met de eerste twee testpercelen aan de jachthavenzijde van de Seaport Beach Resort. Om meer groen aan te kunnen leggen in de kustplaats onderzoeken we hier in samenwerking met groenspecialisten de planten die gedijen in de ruige omgeving van IJmuiden aan Zee. 

Evenementen en samenwerking met BRAK! IJmuiden

Houd de zomeragenda in de gaten voor aankondigingen van de zomerbioscoop en excursies, tentoonstellingen en workshops in samenwerking met BRAK! IJmuiden.

Doe mee! Ben jij of ken jij een ondernemer die zich bezighoudt met innovatie en duurzaamheid? 

Contact FabCityNature