Terug

Stedenbouwkundig plan

Niets is doorsnee in dit gebied. De Rauwe Duinen biedt mogelijkheden voor bijzonder wonen, ondernemen en leven en daar horen bijzondere woningen bij. Opvallend en tegelijk volkomen passend bij de omgeving.

Uiteraard krijgt ook het ontwerp van de openbare ruimte extra aandacht. De invloed van zee, duin, haven en industrie is overal voelbaar en bepaalt de unieke sfeer van deze nieuwe kustplaats.

Het masterplan

Niets is hier doorsnee. Dat zien we terug in het ontwerp van de gebouwen: maatwerkarchitectuur, robuust en rauw van karakter. Van paalwoningen, drijf-in woningen, drijvende woningen, woningen ín het duin tot woningen met grote terrassen die in de winter een binnentuin worden. En natuurlijk appartementen met terrassen waarvan je elke dag de zon in de zee ziet zakken.

Met de aanleg van loopvlonders en gebouwen aan en op het water is de jachthaven het nautische hart van IJmuiden aan Zee. De Rauwe Loper brengt je via het levendige centrum naar het strandplein en het immense strand.

Waar je ook bent in de Rauwe Duinen en wat je er ook komt doen, het is bijzonder  en plezierig.

Landschap is leidend

In de Rauwe Duinen is het landschap is leidend. Verschillende sferen botsen in dit gebied op elkaar en komen samen. Het landschap gaat over van natuur naar zee naar haven. De woningen passen daarbij. Wonen in de Rauwe Duinen is wonen in en met het omringende landschap.

We zien dat terug in het stedenbouwkundig ontwerp:

  • Aan het DUIN
  • Aan het STRAND
  • Aan de HAVEN
  • In het HART van de kustplaats

Aan het duin

Hier woon je direct aan het Kennemermeer en de duinen, midden in de natuur. Vechten tegen het zand heeft hier niet zoveel zin. Daarom omarmen we het duin en krijgt het de ruimte tussen de huizen, die zoveel mogelijk verspreid staan in het landschap.

Helmgrassen, dennen en allerlei andere duinbeplanting worden onderdeel van de unieke sfeer hier. Doordat ook de paden grotendeels onverhard zijn, waan je je al helemaal middenin de natuur.

Aan het strand

Wonen aan één van de mooiste en breedste stranden van Noord-Holland? Dat kan. Rond het strandplein komen appartementen en woningen en bij het begin van de Zuidpier, ten noorden van het Seaport Beach Resort, zal een iconische woontoren verrijzen.

Het strandplein wordt de levendige kern van de Rauwe Duinen, met horeca, winkeltjes, ruimte voor evenementen en optredens. Fietsers, wandelaars en strandbezoekers, ze komen allemaal hier langs.

Aan de haven

Hier komen bijzondere woningen aan en ín het water. Bij elk weertype is dat gaaf wonen. De jachthaven wordt plezierig en toegankelijk, onder andere omdat tussen de gebouwen loopvlonders worden aangelegd. Eet hier je patatje terwijl je met bungelende benen naar de boten kijkt. Of heb je liever een uitstekende vis met een goede wijn op het terras van een restaurant? Hier kan het allemaal en het is allemaal heerlijk!

Aan de oostzijde van de haven, tussen de haven en het kleine strand, is ruimte voor (nautische) bedrijvigheid, zoals een jachtbouwer, een botenloods en jachthavenfaciliteiten. Ook BRAK! krijgt hier zijn nieuwe locatie. De architectuur is stoer en het openbaar groen sluit qua uitstraling aan bij het duinlandschap. Je kunt vanaf hier via een wandelpad naar het kleine strand lopen.

In het hart van de kustplaats

In het centrumgebied vormen de drie invloedssferen samen een unieke sfeer: elk moment voel je de nabijheid van duinen, zee, havens en industrie. Hier komen woongebouwen met appartementen, met dakterrassen, loggia’s en wintertuinen. Steegjes, hofjes en pleinen creëren een plezierig, windluw klimaat, met doorkijkjes naar de haven en de duinen. Ook in binnentuinen en het openbare groen blijft de sfeer van de duinen voelbaar.

Een centrale wandelroute brengt bezoekers van het parkeerterrein naar het strandplein. Deze route, ook wel de Rauwe Loper, biedt een afwisselend aanbod van hoge kwaliteit: horeca, winkels en voorzieningen. Zo ontstaat een gezellig, levendig centrum.